Psychosociale therapie (2019)

25 feb, 2019

Psychosociale therapie (2019)

Problemen hebben in veel gevallen een sociaal en een psychisch karakter. Psychosociale therapie is ervoor bedoeld om deze problemen samen met de cliënt op te lossen. Iedere psychosociaal therapeut heeft zo zijn eigen werkwijze, gesprekken, oefeningen en technieken om je te helpen. Hij/zij zal je stap voor stap beter leren kennen en je situatie goed in kaart brengen. Daarna zal hij samen met jou, de problemen verkennen en zoeken naar oorzaken en oplossingen.

Ga direct naar de vergoedingen voor psychosociale therapie per zorgverzekeraar

Welke klachten?

Psychosociale therapeuten kunnen je helpen bij verschillende klachten, problemen of vraagstukken, waaronder: angsten, fobieën, depressie, onzekerheid, stress of trauma’s. Ook relatieproblemen of problemen op het werk kunnen effectief aangepakt worden. Verder kunnen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn soms het gevolg zijn van psychische klachten. Zeker als er geen medische verklaring voor de klacht is gevonden.

Op Zorgwijzer kun je nu zorgverzekeringen vergelijken met een aanvullende dekking voor psychosociale therapie.

Voorwaarden en vergoeding

Psychosociale therapie kan worden vergoed via de zorgverzekering. De zorgverzekeraar stelt wel eisen aan de vorm van de behandeling. Zo worden groepsbehandelingen, een intakegesprek of behandelingen die niet medisch bedoeld zijn, niet vergoed.

Cliënten kunnen doorgaans vergoeding voor psychosociale zorg/hulpverlening krijgen als er wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden:

 • De cliënt heeft een aanvullend pakket met vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeskunde of alternatieve zorg.
 • De therapeut of psychosociale hulpverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar van de cliënt wordt erkend.

Hieronder een overzicht van zorgverzekeraars en de beroepsverenigingen die worden erkend:

De Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden (LVPW)

 • Wordt erkend door: Aevitae, Anderzorg, Avéro Achmea, Besured*, Bewuzt, CZ, De Friesland*, Nationale Nederlanden, One Underwriting (was IAK)*, IZA*, IZZ*, Menzis, National Academic*, OHRA, ONVZ, PNOzorg, PMA, Promovendum*, Univé*, VGZ*, ZEKUR* en Zilveren Kruis.

Verzekeraars met een sterretje stellen de aanvullende voorwaarde dat therapeuten die lid zijn van de LVPW ook lid zijn van de koepelorganisatie RBCZ of zijn opgenomen in de zorgaanbieders-gids van de verzekeraar.

De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)

 • Wordt erkend door: Anderzorg, Avéro Achmea, Besured, Bewuzt, CZ, CZdirect (alleen 2018), De Friesland, Nationale Nederlanden, FBTO, IZZ*, IZA*, Menzis, National Academic*, OHRA, ONVZ, OZF, PMA, PNOzorg, Promovendum*, UMC*, United Consumers*, Univé*, VGZ*, VvAA, Zilveren Kruis en ZEKUR*. 

Therapeuten zijn aangesloten bij de Vakgroep voor Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (VPMW).

Het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen (NVPA)

 • Wordt erkend door: Aevitae, Anderzorg, Avéro Achmea, Besured, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Amersfoortse (alleen BIG geregistreerden), DSW en Stad Holland (alleen haptotherapie), De Friesland, FBTO, IZZ, IZA, Kiemer, Menzis, National Academic, Nationale Nederlanden, OHRA, One Underwriting (was IAK), ONVZ, OZF, PMA, PNOzorg, Promovendum, Salland, United Consumers, Univé, Umc, VGZ, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid (alleen haptotherapie), ZorgDirect.

De Beroepsvereniging van Psychosociale Hulpverleners vanuit Antroposofie (BPHA)

 • Wordt erkend door: Anderzorg, IZA, IZZ, Menzis, ONVZ, PMA, PNOzorg, Salland, Univé, VGZ , VvAA en Zorgdirect. 

De stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Wordt erkend door: de VGZ-verzekeringsgroep, de CZ-verzekeringsgroep, Menzis, Anderzorg en De Friesland.

Overige voorwaarden

 • Andere zorgverzekeraars kunnen aan de hand van de polis andere, afwijkende voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat vergoeding alleen plaatsvindt na doorverwijzing van een huisarts of dat de therapeut/zorgverlener een directe overeenkomst moet hebben met de verzekeraar. Het is daarom verstandig om de polis of zorgverzekeraar te raadplegen alvorens men met de therapie begint.
 • Verzekeraars die VGZ als risicodrager hebben stellen de aanvullende voorwaarde dat de therapeut/hulpverlener staat geregistreerd in de zorgzoeker van de verzekeraar.
 • Zorgverzekeraar Pro Life kent vanuit de aanvullende verzekering tevens vergoedingen voor psychosociale hulp (op verwijzing van een huisarts of bedrijfsarts). Zij erkennen echter geen van de bovenstaande beroepsverenigingen. U heeft alleen recht op vergoeding als u gaat naar een naar een maatschappelijk werker, pastoraal werker, psycholoog of vrijgevestigde geestelijk verzorgende die:
  • geregistreerd is bij de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Christen Hulpverleners (NVVCH) of voldoet aan de kwaliteitseisen hiervan
  • geregistreerd is bij de Christelijke Vereniging van Psychiaters, Psychologen en Psychotherapeuten (CVPPP) of voldoet aan de kwaliteitseisen hiervan
  • of beschikt over het Keurmerk Christelijke Zorg
 • Het eigen risico is niet van toepassing op de zorg die wordt vergoeding vanuit het aanvullende pakket.
 • Ook integrale therapie via de Vereniging Integrale Vitaliteitskunde (VIV) kan worden gezien als een psychosociale therapie. Veel zorgverzekeraars vergoeden de consulten van VIV-leden.

De bovenstaande informatie is gebaseerd op gegevens van de vier beroepsverenigingen.

 

BRON: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychosociale-therapie

admin

Leave a Reply

*